Om produktet
Viognier IGP fra Yves Cuilleron laves på druer dyrket på enkelte parceller nær landsbyen Chavanay, hvor man normalt producerer St. Joseph og Condrieu. Disse parceller ligger enten på den nederste eller den øverste del af skråningen, som ikke er klassificeret som AOC. De må nøjes med IGPen Collines Rhodaniennes. Men da begge steder byder på sandholdige lag blandet med aflejringer, som egner sig perfekt til Syrah, Viognier eller endda Gamay, kan producenter som Cuilleron lave yderst spændende vine derfra!
Navnet Les vignes dà côté betyder noget i retning af vinmarkerne ved siden af, og hentyder netop til, at de ligger lige uden for AOCen, som umiddelbare naboer til den.
Høsten foretages manuelt og en kraftig selektering af druerne foretages på de forskellige parceller, som finificeres separat. Gæringen foregår med druernes naturlige gær, efterfulgt af en malolaktisk gæring og en modning i 6 måneder med sit bundfald ("sur lie").
Hele vinificeringen foregår på en kombination af 1/3 store træfade (foudre af 30 hl, 1/3 barriques fra Bourgogne og 1/3 ståltanke. Sammenstikningen af vinene fra de forskellige parceller og de forskellige modningsbeholdere foretages umiddelbar før aftapningen.
Det er friskheden, aromaen og frugtkarakteren som prioriteres i denne Viognier. Her finder man flotte, appetitgivende blomsternuancer og eksotiske toner af citrus, grape, abrikoser og hvide ferskner. Samtidig har vinen en god, fast karakter, som gør den meget anvendelig til gastronomien. Den vil egne sig fint i aperitif, sammen med tapas, oliven, tørrede tomater eller til sushi.
Den kan også klare kraftigere retter med laks, pighvar eller til en asiatiskpræget fiske- eller skaldyrsret.
